Luova ilmapiiri ja tekemisen meininki. Tervetuloa Jamilahteen! 

Jamilahden historia

Jamilahden kansanopiston juuret löytyvät Laatokan Karjalasta, Sortavalasta. Siellä perustettiin 30.6.1890 Sortavalan Evankelinen Seura.

Vuosien saatossa Evankelisen Seuran toiminta laajeni ja vuonna 1919 perustettiin Jamilahden lepokoti Kirjavanlahden suulle väsyneitä ja virkistystä kaipaavia kansakoulunopettajia varten. Lepokodin rakennukset olivat talven aikana tyhjinä. Heräsi ajatus perustaa kansanopisto Jamilahteen. Opiston johtajaksi lupautui Sortavalan seminaarin musiikin lehtori Mikael Nyberg. Hän ja hänen Ester-vaimonsa olivat toimineet jo lepokodin isäntänä ja emäntänä. Suomessa oleskeli siihen aikaan sadoittain Inkerin ja Kauko-Karjalan (Viena, Aunus) pakolaisia, jotka olivat halukkaita opiskelemaan kansanopistossa.

Näin kansanopistotoiminta päästiin aloittamaan 1.12.1920. Opiston nimeksi tuli Raja-Karjalan kansanopisto. Muutamien vuosien kuluessa oppilasaines muuttui yhä suomalaisemmaksi ja opiston nimi muutettiin Jamilahden kansanopistoksi. Mikael Nyberg kuoli vuonna 1940. Maaliskuun rauhan 1940 jälkeen opiston oli lähdettävä Sortavalasta.

Jamilahden kansanopisto oli aloittanut työnsä pakolaisten opistona ja näin se itse joutui kokemaan pakolaisuuden. Opiston johtajaksi tuli maisteri Mia Tiusanen, joka oli opettanut opistossa jo vuodesta 1923. Apulaisjohtaja Ester Nyberg erosi toimestaan miehensä kuoleman jälkeen ja hänen työtään jatkoi terveyssisar Lilli-Ann Nuorivaara, Ester ja Mikael Nybergin tytär.

Opisto toimi evakossa lyhyen aikaa Kiteellä, sillä jo 13.9.1941 kaksi opettajaa palasi jälleen Sortavalaan, Jamilahteen. Paljon oli hävitetty, mutta opetustyö voitiin aloittaa. Toisen kerran opiston oli lähdettävä evakkoon 20.9.1944. Matka johti ensin Valkealaan ja sieltä loppukesällä 1945 Vehkalahden Vehkalinnaan.Opisto toimi Vehkalinassa usean vuoden ajan.

Viimeinen lukuvuosi siellä oli 1948-1949. Karjalan Evankelinen Seura osti vuonna 1949 Poitsilan kartanon. Syksyllä 1949 alkoi opistotyö Poitsilan kartanossa, Vehkalahdella.

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste