Kuikkauksia – hipaisuja teksteistä 

Housuihin kuulumatonta

Vladimir Majakovski Pilvi housuissa (1915)
Suomennos Arvo Turtiainen 1984. Tammi.

Ajatustanne – joka
aivojenne pehmenneillä pieluksilla
rasvaisena lakeijana haaveksivaa,
sydämeni riekaleilla verisillä
ärsytän, ja röyhkeästi sitä ivaan.

Lue lisää

Vaarallinen juhannus

Tove Jansson Vaarallinen juhannus (1957)
Suomennos Laila Järvinen. WSOY.

Tartuin Tove Janssonin kirjaan ties kuinka monetta kertaa. Vaikka kirja on sivumäärällisesti pieni, kirjan sisältö on vastavuoroisesti suuri. Olen lukenut kaikki Janssonin Muumikirjat lapsilleni moneen kertaan. Päähenkilöiden lisäksi monet sivuhenkilöt ja tapahtumat innostavat lukemaan niitä uudelleen. Vaarallisessa juhannuksessa juonnekäänteitä on runsaasti, siksi otin teoksen uudelleen tarkasteluun. Teksti on kuvailevasti ja tuoreesti kirjoitettua, joten minulle, jolle pitkän lukeminen tuottaa ongelmia, tämä teksti on helposti luettavaa.

Lue lisää

Välinpitämättömyyden anatomiaa

Albert Camus Sivullinen (1942)
Suomennos

Albert Camus vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Algeriassa. Toisen maailmansodan aikana Albert Camus toimi Ranskan vastarintaliikkeessä. Camus’n tunnetuimpia teoksia ovat Sivullinen (1942), Rutto (1948), Kapinoiva ihminen (1953). Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1957.

Sain luettavakseni Albert Camus’n ohuehkon esikoisteoksen. Se kertoo Algeriassa asuvasta ranskalaismiehestä, Meursaultista. Päähenkilö kuvataan kunnianhimottomana, elämäänsä välinpitämättömästi, lähes apaattisesti suhtautuvana miehenä. Kertomus alkaa kuvauksella hänen äitinsä kuolemasta. Meursault kokee äitinsä kuoleman yhdentekevänä asiana. Hän käy äitinsä valvojaisissa ja hautaa hänet. Meursault’n suhde äitiinsä kulkee mukana juonessa aivan kirjan loppusivuille asti.

Lue lisää

Jamilahti

Uudistuneet sisällöt, ammattitaitoiset opettajat ja tekemisen meininkiä. Kaikki edellytykset viettää ainutlaatuinen vuosi ja omaksua tulevaisuuden tietotaitoa.

Tutustu tarjontaamme ja laita hakemus, kutsumme sinut haastatteluun

Toimisto

Jamilahden kansanopisto
Tikkupolku 1, 49460 Hamina
0400 318 456
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jamilahti muualla verkossa

Toukokuun 25. päivästä alkaen henkilötietojen käsittelyä ohjaa koko EU-aluetta koskeva yleinen tietosuoja-asetus. Siksi haluamme muistuttaa asiakkaitamme tietojen turvallisen ja luotettavan käsittelyn merkityksestä. Lue Tietosuojaseloste